SPECIALIST ENDODONT

Zahtevnejša koreninska zdravljenja pri nas opravi specialist endodont dr. Igor Križnar. Tako zdravljenje zahteva posebna znanja, 4 letno specializacijo iz endodontije, ter posebno opremo (mikroskop, UZ opremo, Ni-Ti strojne inštrumente...). Specialistične metode zdravljenja omogočajo večjo uspešnost koreninskega zdravljenja!

Specialistično endodontsko zdravljenje je cenovno in časovno zahtevnejše od klasičnega zdravljenja, vendar dolgoročno ceneje, saj ohranite lasten zob! To je ceneje v primerjavi z nadomeščanjem zoba z zobnim vsadkom, in ceneje in z manj škode za sosednje zobe v primerjavi z mostičkom!

Sliki prikazujeta izgled zoba po endodontskem zdravljenju in končen izgled zoba v ustih!

SKRITI KORENINSKI KANALI SO VZROK ZA EKSTRAKCIJO ZOB

Ali veste da imajo zobne korenine skrite koreninske kanale ki jih lahko odkrijemo le z mikroskopom?

Zgornja desna 6 naprimer ima tak kanal v več kot 50% primerov. In zgornje 6 so tudi najpogosteje ekstrahirane zaradi neuspešnega endodontskega zdravljenja.

V naši ordinaciji vse zahtevnejše koreninske kanale zdravi specialist endodont dr. Igor Križnar z uporabo mikroskopa! Več si preberite v nadaljevanju.

Zdravljenje koreninskih kanalov

Globok karies (zobna gniloba) ali poškodba lahko povzročita vnetje zobne pulpe (koreninski kanali z žilami in živci). Posledica je huda bolečina, ki jo odpravimo s koreninskim zdravljenjem. Koreninsko zdravljenje  je potrebno tudi takrat kadar zobna pulpa odmre in pride do okuženja koreninskih kanalov z bakterijami. Te povzročijo vnetje v okolici vršičkov zobnih korenin – periapikalni parodontitis.  Zob takrat boli ob ugrizu, kasneje pa bolečina postane spontana in se stopnjuje,  širjenje vnetja v okolici vršičkov korenin se sprva kaže z otekanjem in vodi v nastanek abscesa (ognojka).

S postopki koreninskega zdravljenja odstranimo vneto ali odmrlo pulpno tkivo iz koreninskih kanalov, le-te z razkužili in vložki zdravila razkužimo ter tesno zapolnimo s plastičnimi polnilnimi materiali.  Zob z endodontsko zdravljenimi zobnimi kanali lahko oskrbimo s plombo ali protetično z zatičkom in prevleko.

Koreninsko zdravljenje, ki je pred časom veljalo za enega najbolj bolečih postopkov v zobozdravstvu, je v veliki večini primerov povsem neboleče. Pri našem delu uporabljamo različne vrste lokalne anastezije in obenem različne vrste najsodobnejših ročnih in strojnih inštrumentov, ki omogočajo temeljito obdelavo in dezinfekcijo koreninskih kanalov ter s tem neboleče in uspešno koreninsko zdravljenje.

Najtežje ozdravljivi so zobje s kalciniranimi in neprehodnimi koreninskimi kanali in pa zobje, ki so že bili zdravljeni, pa je bilo zdravljenje neuspešno.  V teh primerih opravimo specialistično zdravljenje koreninskih kanalov, pri katerem uporabljamo najsodobnejšo zobozdravstveno opremo in postopke: zobozdravstveni Carl-Zeissov mikroskop, ultrazvočni aparat za vzpostavitev prehodnosti kanalov ter strojno širjenje koreninskih kanalov.

"Moje znanje in delo vrhunsko nadgradi dr. Matjaž Golobič"

Po več kot desetletju dela v specialistični endodontiji me z velikim zadovoljstvom izpolnjuje vsakodnevna oskrba zob, ki jih zaradi težavnosti napotijo k meni v oskrbo drugi zobozdavniki. V zobozdravstvenem centru MG DENTAL pa sem našel izvrstno strokovno okolje, kjer lahko s svojim znanjem, mikroskopom, ultrazvokom in ostalimi specialističnimi postopki izvajam endodontsko oskrbo zob vseh pacientov v naši ordinaciji. Posebej v veselje mi je, da potem za plombiranje ali protetično nadgradnjo teh zob vrhunsko poskrbi dr. Matjaž Golobič, saj je tako zob ki ga oskrbim v najboljši možni meri zaščiten in dolgotrajno oskrbljen!

NAROČITE SE NA PREGLED in izvedite če potrebujete specialistično endodontsko zdravljenje!

Preberite si več o ZDRAVLJENJU KORENINSKIH KANALOV!

Igor Križnar , dr. dent. med., speciaist endodontije in zobnih bolezni

ZDRAVLJENJE BOLEČEGA ZOBA

Pacient je imel močno bolečino v spodnjem kočniku. Ugotovili smo, da je imel zob obsežen granulom (temna senca med in okoli korenin). Z uporabo sodobnih postopkov zdravljenja smo pacienta hipno odrešili bolečine, nato pa pozdravili granulom in rešili zob pred ekstrakcijo.

SPECIALISTIČNO PONOVNO ENDODONTSKO ZDRAVLJENJE

Zobozdravnik endodont je z uporabo mikroskopa in UZ širjenja koreninskih kanalov odkril dodaten koreninski kanal, primerno zdravil predhodno slabo zdravljene koreninske kanale in pacienta rešil bolečine. Specialistično zdravljenje v centru MG DENTAL opravi dr. Igor Križnar.

pokličite nas 040 168 869
nujni primeri: 041 695 018
pokličite od PON-SOB 09.00 - 16.00