Estetsko zobozdravstvo

Odločite se za lep in samozavesten nasmeh. K temu vam lahko v sklopu estetskega zobozdravstva pomagamo z beljenjem zob, nevidnim ortodontskim aparatom, estetskimi belimi plombami in porcelanskimi luskami.

Kaj je estetsko zobozdravstvo?

Estetsko zobozdravstvo je veja zobozdravstva, ki je še posebej usmerjena v estetski izgled zob in lep nasmeh. Zobozdravstvo je že v svoji osnovi sestavljeno iz ohranjanja in povrnitve funkcije in izgleda zob in zato principe lepeha nasmeha uporabljamo zobozdravniki pri čisto vseh svojih posegih in delih. 

Estetsko zobozdravstvo pa kot rečeno daje estetiki še poseben poudarek. S poznavanjem in implementiranjem estetskih zakonitosti, lahko pričaramo popolne, a vendar naravne nasmehe. 

estetsko zobozdravstvo

Estetsko zobozdravstvo – tehnike

  • ESTETSKO PLOMBIRANJE – BONDING

Med posege estetskega zobozdravstva lahko šteje že popravilo okrušenega zoba z lepljenjem kompozitnega materiala na zob ( angl. Bonding) ali izdelava estetske bele plombice na enem od sprednjih zob. S poznavanjem lastnosti dentalnih komozitnih materialov, zlasti barvnih lastnosti, svetlosti in transparence materialov,  in upoštevanjem anatomije zob ter estetskih principov, lahko poustvarimo in zobu povrnemo popolnoma naravno obliko oz. izdelamo plombo ki je ni mogoče opaziti. 

  • KERAMIČNE LUSKE

Kadar je zob v sprednjem, vidnem sektorju močno zabarvan ali okrušen, lahko povsem povrnemo estetski izgled naravnega zoba z izdelavo tanke keramične luske. Estetsko zobozdravstvo lahko s keramičnimi luskami oskrbi zobe, ki jim je potrebno spremeniti barvo in/ali obliko. Tako se lahko odločimo za izdelavo keramičnih lusk tudi v primerih, ko je potrebno zapirati razmak med zobmi (diastemo). Kadar je potrebno s keramičnimi luskami oskrbeti več zob, lahko poustvarimo vrhunski, naraven estetski izgled zob in harmoničen nasmeh, tudi tako imenovani »filmski nasmeh«. Prav gotovo nasmeh, ki bo pritegnil pogled, pa ljudje ne bodo vedeli zakaj. 

  • BELJENJE ZOB

Pod estetsko zobozdravstvo vsekakor spada tudi beljenje zob, ki je vedno pogosteje uporabljena metoda za polepšanje nasmeha. Za več odtenkov lahko posvetlimo zobe z različnimi pristopi. Vedno pred uporabo beljenja zobe najprej popolnoma očistimo s pomočjo ultrazvočnega čiščenja in peskanja zob, ter tako odstranimo nanose zabarvanj zaradi hrane, pijač in določenih razvad kot je kajenje. Nato izberemo med ordinacijskim beljenjem zob pri katerem vse postopke izvedemo v zobni ordinaciji in pa med domačim »nočnim« beljenjem zob, za katerega pacientu izdelamo individualne belilne opornice. Vrsto beljenja izberemo glede na želje pacienta.

Načeloma velja, da se pri domačem beljenju uporabljajo manjše kemične koncentracije belil in je zato pojav skelenja zob manj verjeten. Dodatna prednost domačega beljenja zob je da poteka postopno in se ga da v primeru pojava skelenja zob, za nekaj dni prekiniti, da težave minejo. Obstaja torej več načinov beljenja zob in za najprimernejšo metodo se odločimo individualno, glede na vrsto zabarvanj zob in pacientove želje ter pričakovanja. Belimo lahko tudi avitalne zobe, take, ki so se zabarvali po endodontskem zdravljenju. Takrat izvedemo t.i. notranje beljenje zoba. 

Estetsko zobozdravstvo za lep nasmeh

  • ZOBNI VSADKI – IMPLANTANTI

Z zobnimi vsadki v sklopu estetskega zobozdravstva na najsodobnejši način nadomestimo manjkajoče zobe. Tako lahko nadomestimo zob ne da bi morali brusiti sosednje zobe za izdelavo zobnga mostička. Zlasti je to pomembno v primerih, ko so sosednji zobje ob vrzeli (ob manjkajočem zobu) zdravi in še ne plombirani. Takrat je torej najbolj smiselno take zobe ohraniti in manjkajoči zob nadomestiti z zobnim vsadkom. Ključno za dober estetski rezultat umetnega zoba na zobnem vsadku je pravilno načrtovanje in izvedba celotnega postopka operacije zobnega vsadka in izdelave umetnega zoba.

Poleg same izvedbe operacije zobnega vsadka pa pred pričetkom del izberemo tudi protokol celotne oskrbe. V določenih primerih, lahko poškodovan, največkrat je to vertikalno ali horizontalno zlomljen zob, nadomestimo z zobnim vsadkom že takoj ko poškodovan zob ekstrahiramo (izpulimo). To imenujemo imediatna ali takojšnja vstavitev zobnega vsadka.

Pomembno je poudariti, da je vstavitev zobnega vsadka dolgoročna obveznost za pacienta in zobozdravnika. Tako kot lastni lastni zobje so tudi zobni vsadki oz. dlesen in kost okoli njih izpostavljeni zobnim oblogam in bakterijam v njih, ki v primeru prevelikega kopičenja, povzročijo vnetje okoliške dlesni (periimplantni mukozitis) ali tudi kosti (periimplantitis). Zato je ključna odlična ustna higiena. Odgovoren zobozdravnik na to opozori pacienta še pred odločitvijo za vstavitev zobnega vsadka in pacienta tudi poduči o ustni higieni, ki jo bo moral vestno izvajati. Kvalitetno zobozdravnikovo delo se pokaže tudi tako, da izvede protetično delo na način, da lahko pacient z zobno in medzobnimi ščetkami dobro doseže pomembna mesta in zob na zobnem vsadku dobro očisti.

Poglej vse storitve

Rezervirajte si termin.

Za Vas Vedno na voljo

Pokličite nas: 040 168 869

Izpolnite obrazec in v 24 urah vam bomo poslali potrditev.

Odpiralni čas:

Pon - Sre: 08:00 - 17:00
Četrtek: 08:00 - 15:00
Petek: 08:00 - 16:00
Sob - Ned: Zaprto

Rezervirajte si termin.
    Call Now Button