Implantanti - zobni vsadki

Kaj so implantanti oz. zobni vsadki?

So najsodobnejši način nadomeščanja manjkajočih zob in sidranja mostičkov in protez. Brušenje zdravih zob in slabe proteze naj bodo stvar preteklosti.

Implantološki sistem Straumann je sistem nadomeščanja zob in sidranja protez z najmanj dolgoročnimi komplikacijami.

Izgubljene zobe ali pa zobe, ki nikoli niso izrasli ker v čeljustni kosti sploh ni bilo zasnov zanje, predvidljivo in uspešno nadomestimo s keramičnimi zobmi na zobnih vsadkih.
Z zobnimi vsadki tudi najbolj naravno in estetsko nadomestimo izgubljene zobe.

Ko uporabimo zobni vsadek, ohranimo zdrave sosednje zobe, saj jih ni potrebno brusiti za zobni mostiček.
Zobni vsadki so precej sofisticirani titanovi vijaki, narejeni iz titana visoke čistosti (99,7%), ki je povsem biokompatibilen in na katerega alergija ne obstaja. Glede na posamezno indikacijo lahko pri najboljših implantatnih sistemih izbiramo implantante različnih oblik z različnimi površinskimi obdelavami.

Kadar na implantante takoj po operaciji namestimo začasen zob je na primer ključno, da nam implantanti takoj po vstavitvi zagotavljajo dovolj trdnosti (primarna stabilnost), da lahko nanje nameščamo začasne zobe – provizorije in se lahko implantanti čim hitreje zrastejo s kostjo (osteointegrirajo). Hitrost osteointegracije implantantov, zraščanja s kostjo, je tudi ključna za čim hitrejšo dokončno protetično oskrbo po vraščanju implantatov. Eno najboljših implantantnih površin na svetu imajo švicarski Straumann implantanti in zato v naši ordinaciji uporabljamo Straumann vsadke z najkvalitetnejšo SLActive površino.

Švicarski implantantni sistem Strauman, ki ga uporabljamo, zaseda vodilno mesto v svetovnem merilu po deležu uporabljenih zobnih vsadkov in številu kliničnih raziskav. Multicentrične študije so tudi pokazale, da je implantantni sistem Straumann sistem z najmanj dolgoročnimi komplikacijami ob zobnih vsadkih.

TAKOJŠNJA VSTAVITEV ZOBNEGA VSADKA ali TAKOJŠNJA IMPLANTACIJA

Zobni vsadek lahko pogosto vstavimo takoj po ekstrakciji zoba. To metodo uporabljamo zlasti pri nadomeščanju zob v sprednjem, vidnem delu ust, saj se s tem postopkom ohrani največ podpornih tkiv, kosti in dlesni in tako dosežemo kar najboljši estetski rezultat keramičnega zoba na vsadku.
Kadar se želimo izogniti nošenju začasnega zoba (provizorija) v času vraščanja zobnega vsadka v čeljustno kost, lahko na zobni vsadek takoj po operaciji namestimo začasen zob. Tak zob izgleda kot dokončen, vendar ni v stiku z zobmi v nasprotnem zobnem loku. Pacient nanj namreč 2 meseca ne sme ugrizniti.

ODLOŽENA IMPLANTACIJA

Kadar je prispten bakterijski infekt v okolici zobne korenine ki jo bomo nadomestili z zobnim vsadkom, se odločimo za odloženo implantacijo. To pomeni, da po ekstrakciji zoba počakamo 6 tednov za zacelitev tkiv po ekstrakciji. Po tem času izvedemo operacijo vstavitve zobnega vsadka veliko varneje, saj se je v tem času odloga pozdravilo tudi bakterijsko vnetje v tem področju.
Tudi v tem primeru poskrbimo za začasno rešitev, provizorij, tako za čas po ekstrakciji zoba, kot tudi za čas vraščanja zobnega vsadka (osteointegracijo), ki traja 2-4 mesece.

DOGRADITVE KOSTI

Vsaki ekstrakciji zoba sledi izguba majhne količine (cca. 2mm) marginalne kosti. Kadar želimo vstaviti nekoliko daljši zobni vsadek kot je na voljo razpoložljive kosti, ali pa kadar želimo okoli vsadka in bodočega keramičnega zoba na vsadku zagotoviti več kosti in dlesni, uporabimo dograditev kostnine po postopku vodene kostne regeneracije. Vodena kostna regeneracija je postopek, pri katerem področje lastne kosti, ki ga želimo povečati, obdamo z umetno kostjo (Geistlich Bio-oss, kostni nadomestek) in področje prekrijemo z kolagensko membrano (Geistlich Bio-gide). V tako pripravljno področje vraste lastna kost in s časom nadomesti tudi skelet umetne kosti. Taka vodena kostna regeneracija je najbpogosteje uporabljena metoda, saj se je skozi leta raziskav izkazala za najbolj predvidljiv in trajen način dograjevanja čeljustne kosti.

CB-CT RENTGENSKO SLIKANJE

Pred vstavitvijo zobnega vsadka vedno natančno izmerimo količino in anatomijo razpoložljive kosti. Z zobnimi vsadki se moramo namreč izogniti pomembnim anatomskim strukturam kot so žile, živci in v zgornji čeljusti tudi obnosnim votlinam (sinusom). Področje kosti in pomembne anatomske strukture nam odlično prikažejo CB-CT posnetki, to so posnetki računalnišče tomografije z ozkim snopom (CONE BEAM CT). Prednosti takega slikanja so, da so slike izjemno natančne, s slikanjem pa lahko zajamemo tudi zelo majhno področje (npr. 2×4 cm), s čimer močno zmanjšamo dozo sevanja, ki je sicer pri slikanjih s klasično računalniško tomografijo (CT) precej visoka.

DVIG SINUSNEGA DNA – »SINUS LIFT«

V zadajšnjem področju zgornje čeljustnice imamo ljudje pogosto zelo obsežne obnosne votline- sinuse, zaradi česar je na voljo premalo kosti za vstavitev zobnih vsadkov.

Kadar se želimo izogniti postopkom povečanja kostne mase v področje obnosnih votlin (dvig sinusnega dna) lahko pri brezzobih pacientih uporabimo all-on-4 koncept in zobne vsadke vstavimo v sprednji del čeljustne kosti, v področje sekalcev, podočnikov in prvih ličnikov (štiric).

Kadar nadomeščamo z zobnimi vsadki izključno zadnje zobe, pa moramo torej pogosto poseči po dograditvah kosti, oziroma razširitvi kosti v področje obnossnih votlin – dvig sinusnega dna.

Glede na manjko kosti, lahko kirurg izbere t.i. zaprti dvig sinusnega dna, kjer z umetno kostjo odrine dno čeljustne votline kar skozi ležišče ki ga pripravi za sobni vsadek. Kadar pa je potrebno dograditi več kot 2mm kostnine, pa se odloči za stranski pristop, t.i. odprti dvig sinusnega dna, kjer pod kontrolo očesa dvigne membrano obnosne votline in doda umetno kost. Paciente naj ne skrbi, to so rutinski posegi, ki od kirurga zahtevajo znanje, spretnost in natančnost, od pacienta pa le nekaj potrpežljivosti saj se poseg opravi v lokalni anasteziji. Pristop je seveda skozi usta in poseg ne pušča nobenih brazgotin. Je pa res, da se po takem posegu navadno pojavitai prehodni potpludba in oteklina na licu.

Kako poteka vstavitev implantanta?

Ob prvem pregledu terapevt spozna pacienta in dobi podatke pomembne za nadaljnjo oskrbo.
– ocena splošnega zdravstvenega stanja;
– ocena stanja v ustni votlini;
– ocena 2D in 3D rentgenskih posnetkov;
– pogovor in prikaz osnovnih principov implantacije s slikami,
– načrtovanje implantološkega posega in protetične rehabilitacije.
Prvi obisk traja približno 30 minut.

I. faza: Vstavitev zobnega vsadka

Operativni poseg poteka ambulantno. Osebje je opremljeno in izurjeno za delo v sterilnih pogojih.
Implantacijo izvedemo v lokalni anesteziji.
Operater s posebnim instrumentarijem pripravi kostno ležišče za vsadek, ga vstavi in zašije dlesen.
Vsadki so narejeni iz Titana ali cirkonija. Ves uporabljen material vključno z vsadki je sterilen. Po
posegu operater pacientu razloži pričakovani potek celjenja. Vsak fizični napor je lahko v naslednjih
nekaj dnevih škodljiv, ravno tako kajenje in uživanje alkoholnih pijač.

Po posegu: Priporočeno je mirovanje; prve dni hladna pijača in hrana ter zunanje hlajenje z
obkladki; dovoljena so vsa sredstva proti bolečinam, razen ASPIRINA; pomembna je dobra ustna
higiena; mesta operativnega posega ne drgnite z zobno ščetko; koristno je izpiranje z blažjimi
antiseptiki (ustne vode s klorheksidinom, žajbelj,…).

Pomembno: V času do odstranitve šivov naj pacient ne kadi (nasploh kajenje močno zmanjša
možnost za uspeh implantacije
), se izogiba intenzivnemu fizičnemu naporu, ne obiskuje savne in
ne uživa alkohola. Tisti, ki imajo zobno protezo, naj je ne nosijo! V prvih dneh po implantaciji je
možno otekanje in zmerna bolečina.

V primeru večje otekline, močnih bolečin, krvavitve, spremenjene občutljivosti v posameznih
predelih obraza ali drugih nevšečnosti je nujno nemudoma poklicati operaterja
!

II. faza: Odstranitev šivov
Šive praviloma odstranimo 7 – 14 dni po posegu. Hkrati zobozdravnik opravi kontrolni pregled,
celoten obisk traja nekaj minut.

Obdobje zraščanja vsadka s kostjo
To obdobje predstavlja najdaljšo fazo. Traja praviloma med 3-6 mesecev. Pacient hodi na občasne
kontrole. Skrbeti mora za dobro ustno in zobno higieno. Kajenje odsvetujemo! Snemne zobne
proteze morajo biti primerno prilagojene.

III. faza: Odprtje vsadka
Operater v lokalni anesteziji odkrije dlesen nad vsadkom in vstavi oblikovalec dlesni. 14 dni po
odprtju vsadka
se lahko začnejo postopki za izdelavo prevleke/mostička na vsadku. Pacient
ponovno izpira z antiseptiki, ki mu jih priporoči operater.

Možne komplikacije po implantaciji

Implantacija je strokovno utemeljena kirurška metoda. Praviloma je varna in uspešna, vendar pa
med samim posegom in tudi po njem lahko v redkih slučajih pride do komplikacij, kot so:
– podaljšana krvavitev
– povečana oteklina
– bolečine
– motnje občutljivosti posameznih predelov v ustih in na koži obraza
– infekcije
– izpad implantata (v redkih primerih; po tem je večinoma še vedno možna ponovna implantacija)

V večini teh primerov se lahko pomaga z zdravili in nekaterimi manjšimi dodatnimi posegi.
Nad 95% implantatov je po 10. letih še vedno v funkciji.

Po uspešni vstavitvi vsadka se začne protetična faza. Zobni vsadek ali implantat predstavlja ekvivalent zobni korenini in se nahaja v kosti. Na vsadek je potrebno namestiti še primeren protetični nadomestek, običajno zobno krono. Možno je povezati več vsadkov v mostiček, lahko pa nosijo tudi snemo protezo. Načrt izdela zobozdravnik še pred samo vstavitvijo vsadkov. Običajno je možnih več različnih rešitev, za najprimernejšo pa se odločite skupaj z zobozdravnikom.

Najpogostejša vprašanja – FAQ

Dokončen keramičen zob ali zobni mostiček na vsadkih izdelamo po tem ko se zobni vsadek zraste s kostjo kar imenujemo osteointegracija in traja 2-4 mesece.
Kako to, da bom imel vstavljen zobni vsadek, pa se po ne bo videl v ustih?
Kadar se odločimo za zaprto celjenje zobnega vsadka, kirurg nad vsadkom zašije dlesen, da bakterije ne morejo vplivati na zraščanje vsadka z kostjo. Po času osteointegracije (2-4 mesece) bo kirurg dlesen nad vsadkom v lokalni anasteziji prekinil in vstavil oblikovalec dlesni. Umeten zob se izdela 14 dni za tem.

Proizvajalca zobnih vsadkov izbere zobozdravnik oz. kirurg ki operira vsadek. Priporočamo zobne vsdke najbolj bolj znanih proizvajalcev, saj to zagotavlja da bodo dadomestni delčki, če bodo v prihodnosti potrebni, zares na voljo. Mi smo se odločili zašvicarski implantantni sistem Straumann, ki je eden izmed najbolj dovršenih implantantnih sistemov na svetu. Nudi tudi različne zobne vsadke za različne primere, posebne vsadke za paciente z parodontalno boleznijo, posebne vsadke za takojšnjo obremenitev, tudi keramične vsadke itd. tako kot tudi vse mogoče protetične možnosti na vsadkih.

Na vsadek se namesti implantantno nadgradnjo, ki nosi keramičen zob ali mostiček. Zob ali mostiček je na nadgradnjo lahko prilepljen, kar ima več slabih strani. Tak zob lahko izpade če je prilepljen z nežnim lepilom, kadar je prilepljen z trajnimi cementi, le ti lahko ostanejo v višku pod dlesnijo in povzročijo vnetje dlesni itd. Boljša možnost so vijačene keramične prevleke in mostički, ki jih zobozdravnik privijači v implantantno nadgradnjo in dostopno luknjico zapre z plombico. Tak zob ali mostiček lahko zobozdravnik tudi sname z namenom razkuževanja implantantnega področja in brez stroškov vstavi nazaj.

Keramičnih zobnih vsadkov ne priporočamo, saj na titanove vsadke alergija še ni bila sploh dokazana in so povsem biokompatibilni. Keramični vsadki so tudi širši in zahtevajo več razpoložljive kosti. So pa alternativa za pacienta ki ne bi želel imeti v kost vstavljenega titanovega implantanta.

Higiena. Ćiščenje bakterijskih zobnih oblog okrog zobnih vsadkov je ključna za njihovo dolgotrajnost. Priporočamo čiščenje zob z ročno ali električno zobno ščetko 2x dnevno in obvezno uporabo medzobnih ščetk v področju zobnih vsadkov, minimalno 1x/dan. Zobozdravnik naj vedno poduči pacienta kako naj z medzobno ščetko čisti področje zobnega vsadka, izbere naj tudi primerno velikost zobne ščetke.

Titanijevi vsadki se uporabljajo že 60 let. Doslej ni bilo objavljenega niti enega zanesljivega poročila o alergiji. Podobno velja za dentalno keramiko, iz katere so v večini primerov narejeni protetični deli.

Da. Mi radi povemo, da je vstavitev implantnata dolgoročna obveznost za pacienta in zobozdravnika. Zobozdravnik bo kontroliral zdravje tkiv okoli implantanta in izvajal redno ultrazvočno čiščenje oblog. Kontroliral bo tudi kako uspešen je pri čiščenju oblog pacient. Zobozdravnik bo tudi diločil individualno za vsakega pacienta, kako pogosto mora priti na kontrolni pregled.

Poseg odsvetujemo pri nekaterih srčno-žilnih in presnovnih boleznih ter pri zmanjšani ali spremenjeni obrambni sposobnosti organizma. Oviro za sam kirurški poseg predstavljajo tudi motnje strjevanja krvi. Urejena sladkorna bolezen ni omejitev.

Cena vsadkov je odvisna od mnogih dejavnikov: vrste in kvalitete implantantov, kostnih dograditvenih postopkov in tipa protetike. V Sloveniji običajna zavarovanja stroškov zobnih vsadkov ne krijejo in jih v celoti nosite sami. Vprašajte vašega kirurga in zobozdravnika za stroškovni načrt. Zelo nizka cena vsadkov v primerjavi s povprečjem običajno nakazuje na vprašljivo kvaliteto implantantnega sistema.

Kajenje škoduje zdravju. Pri kadilcih je večja možnost vnetnih zapletov že v zgodnjem pooperativnem obdobju. Dolgoletna uspešnost implantantov je pri kadilcih pomembno zmanjšana. Kajenje je relativna kontraindikacija in predstavlja resno grožnjo uspehu implantacije.

Starostne omejitve navzgor ni. Nihče ni prestar za vstavitev vsadka. Zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti vsadkov ne smemo vstavljati mlajšim osebam, ki še rastejo. Prelomna starost je 18 let pri ženskah in 20 let pri moških, oz. po zaključeni rasti.

Načeloma je v lokalni anesteziji mogoče naenkrat vstaviti tudi do 12 vsadkov. Če je vstavitev povezana z večjimi kostnimi dograditvenimi postopki, je smiselna ali potrebna vstavitev v dveh ali več ločenih posegih.

Tveganje med samo implantacijo je enako kot za vse kirurške posege v čeljustnih kosteh in je odvisno od lokalizacije implantanta. Izobražen in izkušen kirurg ta tveganja obvladuje. Možnost nevrasti implantanta je 1-2 %. V tem primeru je mogoče implantant nadomestiti najkasneje po nekaj mesecih. Pozne nenadne izgube so ob pravilno izdelani protetiki in redni skrbi za ustno higieno redke. Izjemnega pomena so tudi redni kontrolni obiski pri zobozdravniku in ustni higieničarki, ki lahko pravočasno odkrijejo in ukrepajo ob morebitnih zapletih.

To so zdravila, ki spreminjajo kostno presnovo (na primer kortikosteroidi in nekatera zdravila za
zdravljenje osteoporoze), vplivajo na obrambne sposobnosti organizma ali na strjevanje krvi.

Poglej vse storitve

Rezervirajte si termin.

Za Vas Vedno na voljo

Pokličite nas: 040 168 869

Izpolnite obrazec in v 24 urah vam bomo poslali potrditev.

Odpiralni čas:

Pon - Sre: 08:00 - 17:00
Četrtek: 08:00 - 15:00
Petek: 08:00 - 16:00
Sob - Ned: Zaprto

Rezervirajte si termin.
    Call Now Button