ZOBNA PROTETIKA

Sodobna zobna protetika ohranja zdravo zobovino in se zato poslužuje keramičnih inlejev, onlejev in keramičnih zob na zobnih vsadkih, in kadar je potrebno seveda tudi keramičnih zobnih prevlek in zobnih mostičkov.

Zobna protetika vključuje:

Inleji in onleji – so enostavna in učinkovita rešitev za kariozne poškodbe zobnih kron, ki so prevelike za kvalitetno oskrbo s plombami. Inleji in onleji bolj ojačajo zobe kot plombe in ohranjajo bistveno več zdrave zobovine kot pri izdelavi porcelanske prevleke. S keramičnim inlejem ali onlejem tudi povrnemo zobu popolno naravno barvo in obliko, česar včasih z belo plombo ni mogoče v popolnosti doseči. Bistvena prednost je tudi v jakosti materiala, ki je močnejši kot plombirni material. Inleji in onleji so zaradi svoje natančnosti izdelave in jakosti materiala trajnejša oskrba, kot je oskrba zob s plombami.

V zobozdravstveni ordinaciji Mg Dental priporočimo Inleje zlasti pri obsežno uničenih zobnih kronah, ki pa imajo ohranjene grizne vrške. Kadar so grizni vrški kariozno močno spodjedeni ali odlomljeni, je potrebno izdelati onlej, ki nadomesti tudi izgubljene grizne vrške zoba. 

Prednost je, da lahko naenkrat oskrbimo več zob. Inleje in onleje vedno izdelujemo z lokalno anastezijo, da so postopki neboleči. V prvem obisku odstranimo stare plombe in morebitni karies na zobeh, podvisna mesta zapolnimo z plombirnim materialom in zobe pripravimo za odtis ali intraoralno skeniranje. Nato izdelamo začasne nadomestke, ki bodo ščitili zobe vsaj nekaj dni, do dokončne vstavitve inlejev in onlejev v naslednjem obisku. V drugem obisku v lokalni anasteziji odstranimo začasne inleje in onleje, preverimo prileganje dokončnih, keramičnih inlejev in onlejev, ter jih z zobozdravstvenimi kompozitnimi lepili prilepimo na zobe. Sledi le še prilagoditev ugriza, da  inleji in onleji ne bi bili »previsoki«

Zobna protetika

Keramične luske – so enostavna in učinkovita rešitev kadar je zob v sprednjem, vidnem sektorju močno zabarvan ali okrušen. Z izdelavo tanke keramične luske lahko povsem povrnemo estetski izgled naravnega zoba. 

S keramičnimi luskami lahko torej estetsko oskrbimo zobe, ki jim je potrebno spremeniti barvo in/ali obliko. Tako se lahko odločimo za izdelavo keramičnih lusk tudi v primerih, ko je potrebno zapirati razmak med zobmi (diastemo) in celo ko so zobje nekoliko premajhni in ne izpolnijo vsega razpoložljivega prostora v čeljusti in zato ostajajo med njimi razmaki. 

Kadar pacienti niso zadovoljni s svojim nasmehom kljub temu, da imajo zdrave zobe in dlesni, lahko s keramičnimi luskami oskrbimo vse sprednje zobe in jim tako spremenimo barvo in obliko ter ustvarimo vrhunski in obenem naraven estetski izgled zob in harmoničen nasmeh, tudi tako imenovani »filmski nasmeh«. Prav gotovo nasmeh, ki bo pritegnil pogled, pa ljudje ne bodo vedeli zakaj. 

Tudi oskrba z luskami poteka v dveh obiskih in v lokalni anasteziji, v prvem obisku zobe sprepariramo in odtisnemo ali intraoralno skeniramo in v drugem obisku keramične luske prilepimo s kompozitnimi lepili. Dodatne postopke načrtovanja oskrbe opravimo pred samim pričetkom del, ko lahko spremenjene oblike in barvo zob preizkusno naredimo v ustih pacienta z začasnimi materiali ali pa z digitalnimi postopki prikažemo pričakovani estetski rezultat. Za vrhunske rezultate sodelujemo z zobotehniki, ki so vrhunskimi strokovnjaki za zobne keramike. 

Keramične prevleke – izberemo za oskrbo zob ki imajo močno poškodovano zobno krono ali je nevarno da bi se lahko zlomili. Klasično kovinsko-porcelansko tehniko danes manj pogosto uporabimo, saj je potrebno uporabiti kovino, ki z izjemo zlatih zlitin, ni povsem biokompatibilna. Večinoma zato uporabljamo polno keramične prevleke, ki so narejene iz steklo-keramike in so za potrebe visoke trdnosti lahko ojačane s cirkonijevimi ogrodji. Steklokeramične prevleke poznamo pod komercialnim imenom E-max. To so keramične prevleke visoke estetike, ki jih uporabljamo na sprednjih zobeh, kjer je najpomembnejša vrhunska estetika. Cirkonijeve prevleke so ojačane z ogrodji, ki so izpodrinila kovino, saj je cirkonijeva keramika povsem biokompatibilna in se uporablja tudi v ortopedski kirurgiji. Cirkonijeva ogrodja so prekrita s steklokeramiko, ki zagotavlja visoko estetiko. Cirkonijeve prevleke lahko uporabimo na sprednjih in zadnjih zobeh. Vrsto prevleke individualno svetujemo glede za situacijo pri pacientu, v vsakem primeru pa z njimi poustvarimo zob ki povsem posnema naravnega in se ga ne da ločiti od ostalih naravnih zob.

Keramični mostički – so klasičen fiksni protetični pripomoček za nadomeščanje manjkajočih zob. Lastnost mostičkov je, da se jih namesti na sosednje zobe ob manjkajočem zobu oz. manjkajočih zobeh (vrzel). Za ta namen je potrebno sosednje zobe preparirati (brusiti) in na njih namestiti mostiček. To je prednost, kadar so sosednji zobje ob vrzeli močneje poškodovani in jih s postopkom namestitve mostička ojačamo. V primerih, ko pa so sosednji zobje ob vrzeli nedotaknjeni in zdravi, jim z brušenjem za namestitev mostička škodimo. V takih primerih veliko raje pacientom ponudimo nadomestitev zoba ali večih zob z zobmi na zobnih vsadkih (implantatih) oziroma mostičkom na zobnih vsadkih.

Delna proteza – je snemni protetični pripomoček, ki nadomesti nekaj manjkajočih zob v eni čeljusti. Najpogosteje jo uporabimo takrat, ko ima pacient v ustih še nekaj svojih zob ki jih oskrbimo z prevlekami ali mostičkom, na katere potem pripnemo zobno delno protezo. 

Totalna proteza – je snemni protetični pripomoček, ki nadomesti vse manjkajoče zobe v eni ali obeh čeljustih. Je najmanj zaželjen pripomoček, vendar je nujen, ko pacient iz različnih razlogov izgubi vse zobe. Dobra novica je, da se z znanjem in potrpežljivim delom da izdelati odlične zobne totalne proteze, s katerimi naši pacienti kvalitetno žvečijo, govorijo in odlično izgledajo. 

Ključno je, da lahko proteze podpremo tudi z zobnimi vsadki in tako še izboljšamo njihovo funkcijo. Spodnjo totalno protezo, ki večkrat povzroča težave kot zgornja, dobro stabiliziramo že z vstavitvijo 2 zobnih zobnih vsadkov v sprednji del čeljusti.  Tam je takorekoč vedno dovolj razpoložljive kosti za vstavitev zobnih vsadkov, enostavno pa je tudi kasnejše čiščenje pritrditvenih elementov na zobnih vsadkih z zobno ščetko.  Za stabilizacijo zgornje totalne proteze uporabimo najmanj 4 zobne vsadke. Možna tudi zobna proteza na koncesijo.

ZOBNA PROTETIKA – Najpogostejša vprašanja – FAQ

Keramične luske uporabimo takrat, ko želimo zobem spremeniti barvo in obliko. Čeprav pacienti bolj opazijo barvo, šele strokovnjaki pokažemo kakšen estetski učinek ima lahko sprememba oblike. Kadar je zob močno zabarvan, ga pred izdelavo keramične luske pobelimo.

Ne, zoba pri izdelavi ne uničimo. Zob moramo po obodu pobrusiti približno 1-1,5 milimetra, da zagotovimo dovolj prostora za prevleko oz. umeten zob. S tem, ko prevleko na zob prilepimo z kompozitnimi lepili, ga ojačamo in preprečimo zlom krone zoba.

Ne, kadar so zobje zlomljeni pod dlesen in celo pod nivo kosti, takrat priporočamo ekstrakcijo zoba in nadomestitev z zobnim vsadkom ali keramičnim mostičkom.

Kadar so defekti zobnih kron veliki in celo manjkajo posamezni grizni vrški zobne krone, je oskrba inleji oz onleji kvalitetnejša in trajnejša od oskrbe s plombami. Taka oskrba je tudi bolj estetska in pogosto omogoča tudi boljšo ustno higieno.

Zobne proteze je potrebno čistiti s ščetko in tekočim milom. Enkrat tedensko priporočamo namaknje v  razkužilni raztopini, ki jo pripravite tako, da razkužilno tabletko raztopite v vodi.

Kvalitetno izdelana totalna proteza vam zagotavlja dobro žvečenje, govor in izgled, predvsem pa stabilno stoji pritrjena v ustih. Proteza, ki med jedjo ali govorom izpada s svojega ležišča, potrebuje popravilo. Le redko se zgodi da z dobrim znanjem in natančnim delom ni mogoče izdelati dovolj stabilne totalne proteze. Takrat protezo podpremo z zobnimi vsadki

Seveda, omogočamo tudi zobno protezo na koncesijo. Za več informacij nas kontaktirajte na 040 168 869 ali nam pišite na info@mg-dental.si

Poglej vse storitve

Rezervirajte si termin.

Za Vas Vedno na voljo

Pokličite nas: 040 168 869

Izpolnite obrazec in v 24 urah vam bomo poslali potrditev.

Odpiralni čas:

Pon - Sre: 08:00 - 17:00
Četrtek: 08:00 - 15:00
Petek: 08:00 - 16:00
Sob - Ned: Zaprto

Rezervirajte si termin.
    Call Now Button